Stressbehandling
Hvad er stress?
Stress er vores naturlige overlevelsesinstinkt i farlige eller pressede situationer. Når kroppen og sindet går i alarmberedskab, er man klar til kamp eller flugt som respons på en akut fare. Hvis du f.eks. bliver overfaldet eller skal redde dit barn fra at drukne, er det både naturligt og nødvendigt, at hjertet hamrer derudaf og stresshormonerne pumper rundt i kroppen. Det sikrer den nødvendige handlekraft i situationen.
Vi skal sjældent kæmpe for at overleve i vores moderne verden, men nogle situationer i vores liv kan føles lige så alvorlige og dermed afføde en lignende reaktion. Hvis vi f.eks. er bange for ikke at slå til på arbejdet, kan reaktionen i hjernen være den samme, som hvis vi skulle være på vagt over for rovdyr i naturen. Selvom der ikke er nogen reel livsfare, kan vores måde at tænke om situationen på skabe et indre pres, som gør os stressede.
Det er ikke farligt i sig selv at føle sig presset eller stresset i en kortere periode. Der, hvor det begynder at blive alvorligt, er, når man er ude af stand til at slippe sine bekymringer og dermed lette det indre pres. Så er man konstant i alarmberedskab. Ingen kan holde til at køre i fulde omdrejninger konstant, og til sidst vil man blive udmattet og bryde sammen – man går ned med stress.
Symptomer på stress
Stress kan komme til udtryk på mange måder. Det er ikke kun, hvordan du har det psykisk, men viser sig også typisk i fysiologiske symptomer og ændringer i din adfærd.
Psykiske tegn på stress:
- Træthed
- Uoplagthed
- Hukommelsesbesvær
- Koncentrationsbesvær
- Rastløshed
- Dårligt humør
Fysiologiske tegn på stress:
- Hjertebanken
- Hovedpine
- Mavesmerter
- Manglende appetit
- Hyppige infektioner
- Forværring af kronisk sygdom, man i forvejen har
Adfærdsmæssige tegn på stress:
- Søvnproblemer
- Du bliver aggressiv eller irritabel
- Ubeslutsomhed
- Mangel på engagement
- Forhøjet sygefravær
- Øget forbrug af stimulanser som kaffe, cigaretter og alkohol
Hvorfor får man stress?
Ofte vil det være en længerevarende presset periode på arbejdet, studiet eller i privatlivet, der udløser en stressreaktion. I mange tilfælde vil det være en genetisk tilbøjelighed, man i forvejen har, som kommer til udtryk i de belastende situationer.
Stress er desværre utrolig udbredt i vore dage, og der ligger i høj grad også kulturelle og samfundsmæssige forklaringer til grund for denne folkesygdom. Vi lever i et samfund, hvor tempoet er højt, og det samme er kravene til præstation på alle arenaer i livet – arbejde, familie, venner. Vi skal helst klare os godt i alle aspekter hele tiden, og vi kan sammenligne os med alle andre på de sociale medier.
Derfor bliver mange ramt af stress. Ofte handler det om, hvordan vi selv forholder os til de forventninger, vi oplever, samfundet har til os – frem for de forventninger der reelt er.
Vores angst for ikke at slå til kan blive en selvopfyldende profeti: Frygten for ikke at være god nok giver symptomer på stress, som resulterer i, at man ender med ikke at præstere, som man ønsker.
Det kan være nødvendigt at søge hjælp for at komme ud af en sådan nedadgående spiral. Heldigvis findes der mange effektive værktøjer til at tackle stress, og jo hurtigere man griber ind, desto lettere er det at komme ud af det igen.
Sådan behandles stress
Når man er blevet ramt af stress, gælder det først og fremmest om at tage det værste pres af situationen her og nu. Det kan være nødvendigt med en sygemelding fra arbejdet eller studiet, hvis det er der, stressen er blevet udløst. Først efter den akutte brandslukning er der overskud til at begynde på det terapeutiske arbejde.
Når du starter i et psykoterapeutisk forløb hos mig, vil jeg arbejde både samtale- og kropsterapi. De fysiologiske og psykiske symptomer påvirker hinanden indbyrdes, og derfor er det vigtigt at have begge dele med i behandlingen mod stress.
I samtaleterapien arbejder jeg med kognitiv terapi, metakognitiv terapi og mindfulness, som er veldokumenterede metoder til at behandle stress. Jeg arbejder derudover også med åndedrætsteknikker til at regulere nervesystemet og finde ro i kroppen. Desuden tilbyder jeg behandling med kraniosakral terapi, som er en kropsterapeutisk behandlingsform, der virker effektivt mod både stress og anspændthed.
Gennem behandlingen vil du finde ind til et genkendeligt sted inde i dig selv, hvor der altid er ro – et sted du altid kan finde tilbage til, når det er nødvendigt.
Som et supplement til behandlingen tilbyder jeg desuden et kursus i mindfulness, hvis du ønsker at gå endnu dybere ind i emnet. Mindfulness er en meget effektiv forebyggelse af både stress og depression, og det vil give dig et godt fundament til at sikre, at stressen ikke vender tilbage i fremtiden.
Få bugt med din stress nu
Det bedste, du kan gøre, er, at gribe ind og tage dine stresssymptomer alvorligt, så snart du mærker dem. Jo tidligere du bliver opmærksom på problemet og søger hjælp, desto hurtigere vil du komme på ret køl igen. Gennem et psykoterapeutisk forløb hos mig vil du også blive bedre til selv at være opmærksom på de tidlige symptomer, så stressen ikke bliver et tilbagevendende problem.
Hvis du er interesseret i at vide mere om min stressbehandling eller ønsker at booke en tid, er du velkommen til at kontakte mig.